De kleur oranje

De kleur die zeker bij de herfst past is oranje. Denk maar aan een mooi herfstlandschap met de bladeren in allerlei gele en oranje tinten.

Oranje straalt gezelligheid uit, het is vrolijk en speels.

Wist je trouwens dat ze in het oosten oranje associëren met geluk?

In het interieur moet je wat oppassen met oranje, omdat het snel goedkoop oogt. In de retrodesigns kom je wel terug meer oranje tegen. Het was vooral in de jaren ‘70 dat oranje veel gebruikt werd. Denk bv. aan de typische plastic oranje stoelen voor in refters e.d. Bepaalde tinten oranje in het interieur kunnen ook juist warmte en gezelligheid uitstralen.

Oranje zou aanzetten tot creativiteit en een goed humeur. Het werkt stimulerend en zou stress verminderen. Het verbetert de spijsvertering en het immuniteitssysteem.

Ook in reclame wordt oranje gebruikt om bv. prijzen te doen opvallen. Toen het bedrijf Wienerschnitzel besloot om oranje te gebruiken in hun restaurants om hun goedkope hotdogs te promoten, steeg hun omzet met maar liefst 7 procent.

Oranje wordt vaak gebruikt als waarschuwing of om de veiligheid te verhogen. Denk hierbij bv. aan een oranje reddingsboei in het water. Oranje is complementair aan blauw en dus is het contrast tussen deze twee kleuren groot. De oranje boei steekt fel of tegen het blauwe water van de zee, waardoor je de boei reeds van een grote afstand ziet liggen.

Wanneer je oranje wil dragen is je kleding, kies je best de tint die past bij je seizoenstype.  Zo zijn wintertypes mooi met fluo-oranje. Mijn oudste zoon is een wintertype en met zijn gebruinde huid steekt dit fel oranje mooi af. Bij zomertypes zal je niet snel oranje in de gardarobe terugvinden of het moet een lichte pastelkleurige variant zijn. Lente en herfsttypes zijn wel mooi met warm oranje en dit combineert bv. mooi met oker of mosgroen

In Nederland is de kleur oranje onlosmakelijk verbonden met het koningshuis. Zij danken deze naam aan de Franse stad Orange, dat ooit het centrum van de sinaasappelhandel was.  Doordat Willem 1 het vorstendom Orange erfde is de naam naar de Nederlanders gekomen. En dat zullen we geweten hebben ook. Zo was er vroeger bv. oranje mayonaise op de markt gebracht tijdens de gloriedagen van het Nederlandse elftal voetbal.

Heb jij, net als de Nederlanders, iets met de kleur oranje? Wordt je er vrolijk van? Of vind je het eerder te schreeuwerig?