De kleur groen

Vorige week was het de kleur blauw die we besproken hebben en deze week is het de beurt aan groen. Deze kleuren liggen dichter bij elkaar als we denken. In sommige talen, zoals het Vietnamees en vroeger ook in het Japans hebben ze maar een woord voor groen en blauw bijvoorbeeld.

Groen is de kleur die het meest voorkomt in de natuur. Andere positieve assocaties met groen zijn gras, groei, harmonie, leven, vrede, sympathie, tevredenheid, jeugdigheid en frisheid.

Er zijn verschillende uitdrukkingen waarin het woord groen voorkomt, bv. groen zien van jaloezie, een groentje is iemand met weinig ervaring en een groene schoonheid is iemand met een donkere huid.

Groene lichten in het verkeer betekenen dat je mag doorrijden en een greencard in de Verenigde Stagen wil zeggen dat het land toelating krijgt om er te gaan werken.

Groen wordt gezien als de kleur van hoop. In de Isalam is groen een heilige kleur, dit gaat terug naar de woestijnvolkeren die groen associëren met oases en vruchtbaarheid.

In het interieur kan je groen best gebruiken om een rustige, natuurlijke omgeving te creëren, groen neemt stress weg. Felgroen zal dan weer eerder werklust opwekken.

Het bekende juwelenmerk Tiffany’s is bekend voor zijn groen-blauwe verpakkingen. Dit was de kleur van hun allereerste cataloog. Victoriaanse bruiden gaven de gasten in die tijd vaak een broche in de vorm van een duif met een turquoise steen. Tiffany’s werd zo het merk voor trouwcadeau’s.

Licht appel groen wordt eerder gekozen door mensen die iets zacht of teder willen uitstralen, terwijl flessengroen gecombineerd met zwart uitstraalt. Groen wordt nochtans niet vaak gekozen op de werkvloer.  Olijfgroen wekt dan weer eerder een sfeer van geheimzinnigheid op.

Kaki is een populaire kleur in de mode, er is echter een groot verschil tussen warm kaki (gemengd met geel) en met koel kaki (gemengd met blauw-grijs). Herfst- en lentetypes staan het mooist met warm kaki, terwijl zomer en wintertypes beter voor het koele kaki kiezen.

Kortom er zijn veel tinten groen. Welke tint past het best bij jou?

Aan wat denken jullie bij de kleur groen? We zijn heel benieuwd naar jullie reacties.