De kleur blauw

Blauw is een veelgebruikte kleur, zowel in interieur, als in kleding. Maar weet je waarom blauw zo vaak gekozen wordt?

Blauw heeft een rustgevend effect. Daarom wordt voor de slaapkamer vaak de kleur blauw gekozen, omdat het je tot rust brengt en je dus beter zal slapen in een blauwe kamer.

Naast rust staat blauw voor degelijkheid en betrouwbaarheid. In marketing worden kleuren gebruikt om bewust en onbewust boodschappen mee te geven aan de consument. Facebook heeft bijvoorbeeld een blauw logo, waardoor het vertrouwen opwekt bij zijn gebruikers.

Blauw geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid, vandaar dat de politie blauwe uniformen draagt.

Lichtblauw is een goede kleur om je bureau of werkruimte mee in te richten, het geeft zuurstof aan je creatieve denken en op die manier krijg je meer werk verzet.

Het pigment om blauw te maken was in de Middeleeuwen heel duur en daarom werd het geassocieerd met de adel en rijkdom.

Bij kleding gaan vooral de zomertypes kiezen voor lichtblauw en pasteltinten. Ton-sur-ton (kleur-op-kleur) is voor het zomertype een topper. Hierbij ga je verschillende tinten blauw met elkaar combineren voor een mooi resultaat.

Wintertypes staat dan weer mooier met felblauw en kunnen met deze kleur echt een statement maken.

Aangezien blauw staat voor degelijkheid is het een kleur die veel voorkomt op de werkvloer. Mannen in blauw pak en vrouwen met een blauw mantelpakje of mooie blauwe kokerrok. Ben je een fleuriger type, dan kan je zo een blauwe kokerrok combineren met een gekleurd topje onder een blauw jasje, waarbij je toch wat meer karakter in je outfit brengt.

Blauwe jeans blijft een look die voor vele gelegenheden kan en oogt tijdloos en jong. Wist je dat de jeansbroek oorspronkelijk vooral gebruikt werd door mijnwerkers en cowboys, omdat het gemaakt is van denim, een stevig katoen. Levi Strauss was de eerste die ze maakte, maar aanvankelijk waren de zakken niet stevig genoeg. Jacob Davis, een kleermaker, kwam met het idee om klinknageltjes te gebruiken om de zakken te verstevigen en samen kochten ze het patent hiervoor. Vandaar dat men spreekt over spijkerbroeken. Over de jaren heen evolueerde de jeans- of spijkerbroek van werkbroek naar alledaagse broek.

Tegenwoordig heb je jeansbroeken in alle maten en vormen, van bootleg, naar jegging, straight jeans, skinny jeans, boyfriend jeans,…

Hoeveel jeansbroeken heb jij in je kleerkast? En wat is je favoriete model? We zijn benieuwd naar jullie reacties op de kleur blauw, dus je mag zeker reactie of een foto delen van je favoriete voorwerp of kledingstuk in deze kleur. Alvast bedankt!